Propuneri colaborare

Propunerile de colaborare le puteți trimite pe adresa de e-mail:
elenalarisastan@yahoo.com.

joi, 27 august 2015

Adevărul ucide?


 Există împrejurări dramatice din viața unui om în care adevărul poate fi administrat în doză letală, de aceea utilizarea corectă a acestei valori umane presupune multă diplomație și mult echilibru.
Unui bolnav de cancer, aflat în fază terminală, nu-i poți spune verde-n față că mai are câteva zile de trăit. Adevărul este inuman în cazul acesta.
Deseori adevărul este relativ, deși cunosc mulți oameni care nu sunt de acord cu acest principiu: ”Adevărul este unul și bun”...
Cineva m-a întrebat zilele trecute dacă este atât de urât, încât să nu poată fi iubit de nimeni. Nu puteam să-i răspund pozitiv, în primul rând politețea mă obligă să nu  distrug stima de sine a omului disperat. În al doilea rând, criteriile mele de frumusețe diferă cu siguranță de ale altora, prin urmare: dacă eu aș considera urâtă acea persoană, vor exista cel puțin 10 oameni care vor considera că este frumoasă sau invers: trei vor considera că este urâtă, iar în sistemul meu de valori va fi cea mai frumoasă...
Este criminalul vinovat de fapta sa? Dacă luăm în calcul  legitima apărare, verdictul nu va mai fi așa de categoric. Neștiind toate amănuntele și circumstanțele, adevărul devine relativ și în această situație gravă!
Același lucru se-ntâmplă în artă. Tabloul care-mi place mie poate fi etichetat ca nereușit de alți privitori, important este ceea ce simte pictorul. Dacă el se regășește ca artist în ceea ce a creat și simte că prin operă și-a îndeplinit menirea, restul nu mai contează. Pentru că vom fi diferiți, vor fi mereu opinii pro și contra, aprecieri de urât/frumos, de valoare/nonvaloare.
Ascult uneori muzică: voce divină, versuri valoroase, linie melodică ireproșabilă și se găsește cineva să dea un dislike sau să pună un comentariu răutăcios...
Orice s-ar spune, în multe împrejurări adevărul este relativ, pentru că depinde de structura sufletească, de nivelul de educație, de gustul fiecăruia, secretul constă în folosirea lui ca ingredient care să dea gust relațiilor interumane, niciodată să nu fie servit în doză letală!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu