Propuneri colaborare

Propunerile de colaborare le puteți trimite pe adresa de e-mail:
elenalarisastan@yahoo.com.

miercuri, 19 august 2015

Munca tuturor este importantă


Munca tuturor oamenilor este importantă, dacă nu este făcută în bătaie de joc la adresa celor care beneficiază de ea. Se poate și așa? Evident că da. Exemplele îmi vin rapid în minte, mai ales că m-am lovit violent de ele. De pildă te duci după o adeverință de care aveai nevoie ”ieri” la Primărie și ți-o dau peste două săptămâni. La noi se obțin greu aprobările, adeverințele, țidulele de parcă le-ai cere funcționarilor să mute munții din loc. Grimasele însoțesc comentariile astfel încât începi să te simți vinovat că ai nevoie de actul cu pricina.
Sunt multe lucruri care mă revoltă și despre care vreau să scriu. În parcul din centrul orașului Vălenii de Munte se flă o toaletă despre care au scris multe ziare că a costat enorm. Știți de ce a costat așa de mult? Fiindcă stă încuiată. Dacă ai nevoie, beneficiezi de servicii, doar dacă o cauți pe femeia care face curățenie în parc și binevoiește să-ți descuie. Dacă ai o urgență și ea nu este pe-acolo, te privește. În timp ce descuie vorbește despre mizeria pe care o curăță ea zilnic, deși mulți renunță la serviciile toaletei publice ferecate.
Importanța celui care încuie și descuie! Asta nu înseamnă că nu-i tratez cu venerație pe oamenii care asigură curățenia de pe străzile orașului, dar șmecheria altora mă revoltă. O fi știind primul gospodar al orașului că femeile de serviciu din parc umblă cu cheia toaletei publice la brâu mereu?
Și munca profesorului este foarte importantă. Când sora mea a îndrăznit să le spună profesoarelor de chimie și de biologie că intenționează să dea la Facultatea de Medicină au ironizat-o în fața clasei, apoi au început să o asculte zilnic și să o recompenseze cu note mici. Îi retezau aripile, deși menirea dascălului este aceea de a învăța elevul să zboare. Slavă Domnului, sora mea a perseverat și mi-ar plăcea ca fostele ei profesoare să-i fie paciente...
Munca tuturor oamenilor este importantă atunci când este făcută cu dăruire, iar beneficiarul simte și apreciază acest lucru, nefiind obligat să îndure afrontul executantului!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu