Propuneri colaborare

Propunerile de colaborare le puteți trimite pe adresa de e-mail:
elenalarisastan@yahoo.com.

sâmbătă, 20 februarie 2016

Ambiție cu pâine și mere


A venit în București dintr-un sat uitat de lume hotărât să-și schimbe destinul prin muncă. Încă îi răsunau în minte replicile:
-Hai, mă, la mine la coasă, să mai iei un bănuț!
-Du-te, tată cu caprele, că doar nu vrei să mă duc eu om în toată firea!!!
-Taie mai repede cocenii, să-i legăm până vine seara!
-Nu mai dormi pe rând! Acum vine prânzul și trebuie să ieșim de la prașilă!
Avea mâinile bătătorite de coasă, de sapă, zgâriate de vie și crăcile prunilor, crăpate de prea mult efort, iar vocile acelea care-i cereau să muncească până la epuizare pentru câțiva bănuți care nu le ajungeau răsunau dureros în urechile sale tinere.
-Vei reuși, vei reuși, repetă ascunzându-și unghiile pătate! Vei termina facultatea ca șef de promoție. Se vor bate toți să te angajeze! Tu ești menit să-ți salvezi părinții din sărăcie și de la munca grea!
Se înnopta. Venea seara, iar orașul era colosal. Apucase să ajungă la facultate și să se înscrie după ce a întrebat în dreapta și-n stânga cum să ajungă. Nu avea bani de hotel sau de gazdă, nici timp să se-ntoarcă acasă, așa că prima noapte în București a petrecut-o în sala de așteptate dormind cu capul pe bagaje.
-Nu sunt invidios pe cei care au portofelele și conturile pline, iar mințile goale! Ei dorm în camere de lux acum, dar peste câțiva ani voi trăi onorabil în orașul care mă primește în gară!
Vorbea singur și avea lacrimi în ochi. Nu avea bani să-și cumpere nici măcar o brânzoaică, așa că desfăcu punga în care avea pâine și mere.
-Trebuie să te înveți, băiete, cu această hrană! Merele te fac deștept, se gândi în timp ce mușcă pofticios din mărul ionatan și din pâinea de casă coaptă de mama pe vatră.
Patru ani s-a hrănit cu pâine și mere când banii se terminau și nu ajungea acasă. A terminat ca șef de promoție și a rămas cu valorile cu care a venit în Capitală: era serios, credincios, muncitor, de nădejde.
Astăzi își permite să mănânce la restaurant, are firmă de taxi în București, lucrează ca director la o mare companie, dar nu se sfiește să le spună prietenilor prin ce greutăți a trecut.
A mâncat ambiție cu pâine și mere și a reușit!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu