Propuneri colaborare

Propunerile de colaborare le puteți trimite pe adresa de e-mail:
elenalarisastan@yahoo.com.

miercuri, 3 februarie 2016

Despre „musafirul obraznic”



Ce-ar fi ca într-o zi să primești pe cineva în casă și să înceapă să te critice? Să nu-i placă nimic din ceea ce ai. Să critice mobila, decorațiunile, să strâmbe din nas la tot ceea ce-i oferi. Musafirul obraznic există și se manifestă ca atare. În loc să stea cuminte în sufragerie, se ridică și deschide uși. Își bagă nasul peste tot: la bucătărie vrea să știe dacă masa este strânsă și vasele spălate, în dormitor aruncă o privire spre așternuturile strânse sau lăsate în dezordine...
Intră cu bocancii plini de noroi peste covorul roșu al generozității pe care i l-ai întins cu dragoste. Își șterge mâinile murdare pe perdelele tale imaculate. El reproșează totul: zahărul prea mult din cafea, blatul necrescut al prăjiturii, chiar dacă abia ai reușit să-l primești din cauza durerii de cap sau maschezi durerea de măsele ca el să se simtă bine...Sunt musafiri care amplifică durerile după ce pleacă. Tu le oferi un pahar cu apă proaspătă, iar ei îți întorc serviciul cu unul plin de replici otrăvite.
Mulți musafiri se duc în vizită pentru a avea motive de bârfă și astfel notorietatea de critic suprem să le rămână neștirbită.
Musafirul obraznic nu vine doar acasă, ci este omniprezent. El apare și în viața cotidiană, la serviciu, pe blog, oriunde te afli. Găsește mereu ceva de cârcotic, te corectează la tot pasul. Dacă ești profesor și ții o lecție deschisă, se va ridica și va spune:„Eu, aici, aș fi făcut așa”, deși nu a ținut o activitate în viața lui. Dacă scrii o carte, va avea grijă să-ți spună că anumiți termeni nu au forma din DEX sau din DOOM, de parcă scrie cineva cu lucrările academice în față...
Fiți pregătiți mereu pentru musafirii impertinenți, dar nu vă lăsați copleșiți de prezența lor! Când cineva îți deschide larg ușa casei sale, mulțumești și accepți tot ceea ce-ți oferă sau refuzi politicos, dacă nu poți duce...Amintește-ți că și tu vei fi gazdă la rândul tău și că ești sătul de critici și de mofturi! Ia în calcul faptul că Dumnezeu ne-a dat libertatea de a ne face viața, casa și profesia așa cum dorim.
Mi-ar plăcea că într-o zi să constat că musafirii obraznici sunt pe cale de dispariție, iar toți oaspeții din viața nostră au cei șapte ani de-acasă!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu