Propuneri colaborare

Propunerile de colaborare le puteți trimite pe adresa de e-mail:
elenalarisastan@yahoo.com.

joi, 24 noiembrie 2016

Cultura polonă dăruită Craiovei

Dragă Moș Crăciun,
Noi, românii, îți mulțumim din toată inima pentru prietenii de valoare pe care-i avem printre popoarele lumii!
Prin intermediul Centrului de Limbă și Cultură poloneză din Craiova ți-ai revărsat multe daruri materiale și spirituale asupra noastră. Instituția s-a transformat într-un veritabil Moș Crăciun tot timpul anului. Te-a substituit cu responsabilitate, Moșule drag, prin serile de film polonez, prin spectacolele oferite, dar și prin cursurile gratuite de învățare a limbii poloneze și prin bursele acordate studenților români.
Ce act poate fi mai generos decât acela de a învăța un străin limba ta gratuit?
Organizatorii dăruiesc totul cu suflet și ne aduc Polonia în inima Olteniei. Vulturul alb care privește soarele și moartea în ochi ne veghează acum și pe noi.
Suntem prieteni, prieteni adevărați, Moșule, la bine și la rău și ce poate fi mai frumos?
Aici sărbătorile se țin lanț: celebrăm Ziua Poloniei și sărbătorim și Ziua României. Țările noastre născute de mama Europa au devenit surori, iar schimburile culturale ne înnobilează sufletele.
Instituțiile noastre poartă în semn de recunoștință numele unor savanți polonezi care au oferit lumii adevărate lecții de viață.
Marie Curie, posesoare a unei minți geniale, a depășit dezamăgirile de orice fel fiind prima femeie din lume laureată a Premiului Nobel de două ori, pentru științe diferite: fizică și chimie. Se spune că a lucrat ca guvernantă pentru o familie înstărită din Varșovia, iar fiul cel mare al angajatorilor s-a îndrăgostit de ea. Evident că familia s-a opus, iar Marie Curie, născută Maria Salomea Skłodowska, și-a canalizat întreaga energie către știință și a reușit să devină unul dintre savanții renumiți ai lumii.
Aș putea să-ți spun multe lucruri minunate despre prietenii noștri, polonezii, dar tu știi totul, Moșule și ești foarte ocupat în această perioadă.
Pentru toate faptele lor generoase, te rog să le dai sănătate, putere de muncă și milioane de aprecieri ale paginii de Facebook!
Dăruiește-mi, te rog posibilitatea de a participa la evenimentele organizate de ei! Mi-ar plăcea ca într-o zi, să găsesc în inima Bucureștiului și a Craiovei un Muzeu al Satului Polonez, în care să admir locuințe rurale din diferite epoci, pe ulițele acestuia să primesc colindători și să aud cântece și dansuri populare poloneze!
Sudează-ne, te rog prietenia și fă ca ea să dăinuiască veșnic!
Cu recunoștință pentru Centrul de Limbă și Cultură Poloneză din Craiova,
 Românii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu