Propuneri colaborare

Propunerile de colaborare le puteți trimite pe adresa de e-mail:
elenalarisastan@yahoo.com.

vineri, 6 ianuarie 2017

Dorințe toxice

La început de an obișnuim să prezentăm divinității lista noastră interminabilă de dorințe. Nimic rău în asta, dacă nu suntem cerșetori pasivi și nerecunoscători, sau dacă nu luptăm pentru îndeplinirea dorințelor noastre toxice.
De multe ori îmi doresc o pară, dar dacă nu fac efortul să mi-o iau, ea nu va lua traiectoria gurii mele prin telepatie. Prin acest exemplu am ilustrat statutul de cerșetor pasiv. Puțin mai avansat ca mentalitate, cerșetorul activ spune o poveste prin care-i determină pe ceilalți să-i dea multe pere, atât de multe, încât să-i ajungă pentru mai multe zile. Omul de acțiune însă scutură pomul, ia un par și încearcă să dea fructe jos, iar din prisosul lui poate oferi și altora. El își pune mintea la contribuție, la nevoie face o scară sau un cârlig nefiind genul: „Pică pară mălăiață în gura lui Nătăfleață...”
Lista dorințelor va rămâne nedescoperită de nimeni, dacă nu punem umărul la popularizarea ei, respectiv la îndeplinirea lor, dar înainte de aceasta se impune eliminarea tuturor dorințelor toxice, a aspirațiilor care ne otrăvesc sufletul și trupul.
De la caz la caz, acestea pot fi:
* Dobândirea unei funcții. Orbiți fiind de oportunitățile acesteia nu identificăm obligațiile, sacrificiile, umilințele care decurg din acesta, ci o dorim cu toată ființa noastră, deși ne poate ruina sănătatea și distruge latura generoasă a umanului din noi.
* Păstrarea unei relații toxice numai așa...să nu vorbească lumea, să nu fac pe plac celor din jur. Efectele unei relații toxice, din păcate, nu se răsfrâng numai asupra protagoniștilor, ci fac victime colaterale. Mai bine liniștit singur, decât o viață zbuciumată în cuplu!
* Afișarea ostentativă a luxului, realizată prin cheltuirea banilor pe care nu-i avem. Costurile unei excursii sau ale unui smartphone dobândite prin rate la bancă, au efecte negative îndelungate. Nu merită să ne împrumutăm, să afișăm luxul de ochii lumii, când de fapt riscăm să ne zbatem în mizeriile propriilor noastre alegeri.
* Să ne impunem un comportament care ni se pare că ne va aduce mai multă liniște și satisfacții, dar care contravine fondului nostru sufletesc.
Fiecare are pe lista sa de dorințe exemplare toxice care se impun a fi eliminate. Faceți asta la începutul lui 2017 și nu uitați, este imperios necesar să puneți umărul la îndeplinirea aspirațiilor și dorințelor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu