Propuneri colaborare

Propunerile de colaborare le puteți trimite pe adresa de e-mail:
elenalarisastan@yahoo.com.

joi, 18 mai 2017

Muzeul jocurilor copilăriei mele...

Jocul, parfumul sufletului de copil

Am fost odată ca niciodată și eu copil. Toate speranțele din univers zburau la mine în suflet, bucuria planetară mi se citea în ochi, nevinovăția bobocilor de floare domnea în inima mea. Viața știa cu cine are de-a face și mă trăgea în joacă în vâltoarea ei, dar mă țineam strâns de poala mamei, în plus, noi, copiii, făcem lanț uman să ne prelungim copilăria și ne țineam strâns de mânuțe ca maturitatea să nu ne răpească prea timpuriu.
Ce vremuri! Era ca o lege a copilăriei ca noi să ne jucăm și să fim sănătoși...Acum sunt prea mulți copii bolnavi, abandonați, bătuți sau uciși. Pe lume vin din ce în ce mai rar copii, de parcă oamenii au uitat să mai iubească și vor să-mbătrânească iute, iute de tot!
Să nu credeți că ne erau casele pline de jucării ca acum, dar știam să facem colac de salvare dintr-un pai, mașină dintr-un băț, palat dintr-o grămadă de pietre. Ne jucam cu noi înșine asumându-ne roluri.
Tăranul își alegea o nevasta, nevasta un copil, copilul o dădacă, dădaca un pisoi. Alegerile continuau până când fiecare dintre noi indeplineam un rol și întindeam sub razele blânde ale soarelui hora rolurilor vieții.
Nu ne supăram chiar dacă eram aleși ca „brânză”, „gunoi”, „butoi” „șoarece” sau „pisoi”. Consideram foarte important rolul nostru și învârteam cu responsabilitate hora până amețeam și cădeam unii peste alții râzând în hohote.
Mai știu copiii acum să se bucure jucându-se cu o batistă? Să fie batista semn al dragostei și prieteniei ca atunci sau special s-au inventat șervețelele?
Nu ne trebuia Lego de sute de lei, ne bucuram de un cal de lemn cioplit de bunicul sau de păpușa de cârpe făcută de mama sau de bunica. O poveste ni se părea cel mai scump cadou din univers. Întindeam mâinile calde oferind dragostea noastră și predându-ne pe deplin celor mari, mângâiam cu mâini catifelate obrajii ridați ai bunicilor, râdeam, încât și îngerii zâmbeau de fericire molipsindu-se de la noi.

E greu să fii copil acum?

În zilele noastre este greu să fii copil fiindcă pretențiile au crescut. Cine s-ar mai lăuda cu calul de lemn cioplit de bunicul, când este la modă să ai tabletă, smartphone și kendama?
„Podul de piatră s-a dărâmat”, batistele au dispărut, poveștile sunt înlocuite de jocuri online...
În compensație, Opera Comică pentru Copii le readuce micuților împărăția teatrului, a muzicii și a costumelor în dar. Pentru a ne sărbători viitorul cum se cuvine. de Ziua Internațională a Copilului, în București, în Parcul Herăstrău și la Muzeul Satului, în perioada 1-4 iunie, 2017, se vor desfășura 15 spectacole de muzică, teatru și balet. Intrarea este gratuită, iar alături de cele mai frumoase povești pentru copii, se vor organiza activități atractive pentru ei: Face Painting, Photo Point, Puzzle Point, Cinema OCC, Jocurile și Magazinul Operei Comice pentru Copii.
Duceți-vă copiii la toate spectacolele organizate pentru ei și dăruiți-le cât mai mult timp, iubire și atenție de ziua lor!

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu