Propuneri colaborare

Propunerile de colaborare le puteți trimite pe adresa de e-mail:
elenalarisastan@yahoo.com.

vineri, 1 decembrie 2017

Băiatul cu ceas

Zi ploioasă de sfârșit de noiembrie! Trecătorii alunecă lin zgibuliți pe stradă. Din centrul miniatural al orașului se urcă el, băiatul cu ceas. Nu este o jucărie cu cheiță, ci este viu, cu ambiții personale și dragoste de viață. Nu îl cunosc, deși stăm în același sat. Câteodată mă gândesc că știu o mulțime de lucruri și totuși sunt atât de ignorantă în ceea ce privește viața ce palpită lângă mine, încât pierd tone de experiențe aflate la îndemână pentru cele din zarea necunoscută, pe care uneori nici nu le pot atinge.
Poartă o căciulă asemenea nordicilor care-i acoperă jumătate din chip, i se văd ochii puțin triști, dar în care palpită lumina vieții. Să fie copil, să fie adolescent? Este firav și după cum aveam să aflu mai târziu un monument de voință, hărnicie și curaj. La coborâre îi întinde banii șoferului:
-Uite și datoria, știi tu!
-Ce datorie, Florine? A, aaa! Uitasem.
-Tu poate ai uitat, eu însă nu.
Nu știu dacă șoferul știe că scriu cu duioșie sau cu revoltă despre oameni, nu pentru că m-aș considera deasupra lor, ci pentru că sunt incurabilă: ador poveștile de viață, le colecționez și le folosesc ca lecții de viață. Faptele și întâmplările pot fi reciclate util.
-Îl cunoașteți pe Florin, mă întreabă șoferul? Este băiatul cu ceas. Are ceas la inimă. De-ați ști ce muncește copilul ăsta! Are 15 oi, stă cu ele, iar vara le face singur fân, deși a fost operat la inimă și nu are voie la efort. Când i se face rău cade, dar nu vrea să audă nici în ruptul capului să-și vândă animalele. Muncește singur, deși are pensie de boală. Și știți ce admir la el? Nu-i este frică. Mi-a venit să-l întreb odată:„Florine, ce faci tu când o sta ceasul?” și mi-a răspuns simplu: „Păi ceasul acesta ne va sta tuturor o dată si o dată!!!”
Florin, băiatul cu ceas, duce o existență simplă, dar onestă. Îmi pare bine că l-am cunoscut și că i-am permis să fie profesorul meu pentru 15 minute. Mi-a predat o lecție care îmi va folosi pe viață: să nu îmi fie frică, să trăiesc clipa la maximum și să nu-mi plâng de milă niciodată, absolut niciodată!
Pentru Florin, băiatul cu ceas, viața lui merge ceas!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu